KEIEMSE KAZEN

WEETJES

Philip, Lien en zoon Lukas zijn dagelijks in de weer om de kaasmakerij te voorzien van dagverse biomelk.
Een kijkje achter de schermen …

Gelukkige gezonde koeien

De melkkoeien hebben vrije uitloop, dat wil zeggen dat ze altijd zelf kunnen beslissen of ze in de weide of in de stal willen staan.

Hygiëne in de stal bepaalt mee de kwaliteit van de melk. De stalrobot poetst meerdere keren per dag de roosters. De ligboxen worden verschillende keren per dag ingestrooid met vers zaagmeel.

De uiers van de koeien krijgen regelmatig een scheerbeurt. En de melkrobot? Die is voorzien van een zachte borstel om de uier voor het melken proper te maken.

De koeien krijgen ‘robuuste gewassen’ om te eten. Een kruising van tarwe met rogge bijvoorbeeld. Deze gewassen zijn sterker en dus minder gevoelig voor ziektes en plagen. Ook klaver staat op het menu van onze dieren.

Hoe verser de melk, hoe beter de kaas. Daarom pendelt Dries dagelijks met de tractor tussen het melkveebedrijf en de kaasmakerij.

Melk die niet wordt gebruikt voor Keiemse Kazen gaat naar Pur Natur.

PESTICIDEN

Bij de productie van het voedsel voor de koeien worden nooit pesticiden gebruikt.

KUNSTMEST

Niet bij ons.
Op de velden wordt enkel dierlijke mest uitgevoerd. Klaver is onze belangrijkste groenbemester.

ANTIBIOTICA

Op een biobedrijf worden gezonde dieren niet preventief behandeld met antibiotica. Alleen dieren die niet homeopathisch te genezen zijn, krijgen antibiotica toegediend.

Een vegetarische kaas? Dat kan zeker.

Stremsel wordt gebruikt bij de productie van kaas en is een enzym afkomstig uit de lebmaag van een kalfje. Dankzij technologische vooruitgang en micro-organismen kunnen we een gelijkaardig enzym maken. En omdat er voor dit enzym geen dieren geslacht worden, zijn onze kazen dus vegetarisch.

Rauwe melk,
dat is het geheim van onze kaas.

Waar de smaak van gepasteuriseerde melk voor elke fles nagenoeg hetzelfde is, is dat voor rauwe melk totaal niet het geval. Het smaakpalet hangt dan ook af van het ras van de koeien en van wat zij te eten kregen. En hier is echt een grote variatie mogelijk. Om een zo consistent mogelijk eindproduct te bekomen werken wij bij Keiemse Kazen uitsluitend met de melk van de koeien van Lien en Philip. En die moet absoluut dagvers zijn.

Maar het gebruik van rauwe melk komt niet alleen de smaak van onze kazen ten goede, ook uw gezondheid vaart er wel bij.

Omdat de melk slechts heel weinig verhit wordt, blijven alle goede stoffen, zoals micro-organismen en enzymen bewaard. Bovendien gebeurt de verwerking van de rauwe melk bij ons in quasi labo-achtige omstandigheden. Wij zien van het begin tot het einde toe op het productieproces en nemen voortdurend stalen van zowel de grondstoffen als het eindproduct.

Aan rauwe melk worden volgende gezondheidsvoordelen toegeschreven:

  • Rauwe melk bevat veel goede bacteriën die gunstig zijn voor de darmflora

  • Rauwe melk bevat veel goede vetten, vitamines, eiwitten en calcium

  • Rauwe melk bevat antistoffen die de weerstand kunnen verhogen

  • Rauwe melk zou bepaalde allergieën milderen

  • Rauwe melk is lichter verteerbaar

  • Rauwe melk heeft mogelijk een positief effect op eczeem en astma

Lekker zacht(aardig)

Als je tegen de stroom in roeit, zie je de wereld op een andere manier.

Je ondervindt zeker meer weerstand, en dat kan lastig zijn. De keuzes die je maakt zijn minder evident, de oplossingen liggen vaak niet voor de hand.

En toch is dit waar wij elke dag voor gaan. Omdat we ervan overtuigd zijn dat dit, voor ons, de enige manier is om een topproduct af te leveren waar wij onszelf ook goed bij voelen.

Keiemse Kazen is een familiebedrijf dat waarden als eerlijkheid, respect en verantwoordelijkheid heel ernstig neemt. Wij steunen en helpen elkaar. Maar wij rekenen er ook op dat de ander zijn werk goed doet. Op een normale, natuurlijke manier. Zonder veel poespas. Net zoals onze kazen tot stand komen.

Die behoeven krans noch wijn. Ze zijn gewoon goed zoals ze zijn.